Лелеееее, момичета и момчета, наистина ли Петрова ви води математиката!!!!

До къде я докараха тази специалност. Нека и аз да се включа и да споделя мнението си.
Всеки, който казва хубави или лоши неща е прав. Аз лично останах излъгана. Мноооооооого излъгана. Между 3 висши учебни заведения в София, в които ме приеха навремето, аз избрах да уча тази специалност. И доста съжалявам, но......не мога да се върна назад вече, затова продължавам да си уча други работи

Така:
негативи:
Хората наистина се опитват да направят нещо ново, интересно и да е от полза за студентите, но......за съжаление не успяват. Всички стажове във Франция са просто заложени в програмата. Никой никъде не те води, освен, ако не кандидатстваш по Сократ-Еразмус, но това няма да е свързано със специалността. Накрая на обучението никой не ти дава така обещаваната "френска диплома" или документ, с който да можеш да продължиш специализация във Франция. А и там хората не са толкова луди, че да признават нашите дипломи, оправдавам ги.
По отношение на различните профили: мляко, вино, хляб, мога да коментирам само млякото и виното. И по двата профила ние сме винаги "по-различните" и повечето преподаватели не се сещат за нас. Не се сещат да ни поканят на срещите на специалностите, не се сещат да ни водят на стажове с другите "българските" студенти (които учат същите неща, но на български). Изобщо аз мога да говоря много за негативната страна на специалността, но не искам от сега да отчайвам зайчетата

Има време, те сами ще се отчаят.
Хайде сега да кажа нещо позитивно

Колкото и да е лошо нивото на френски език, все пак го има. В никоя друга специалност не учиш 4-5 години 2 езика (френски и английски). И това до някаква степен помага да не забравиш езика. Все пак е сериозен плюс.
Това, че другите специалности не ни обичат и ни отцепват да ви кажа изобщо не е лошо. Все пак тяхното отношение се дължи на един вид завист, защото все пак ние сме едно ниво над тях. Повечето от нас идват от езикови гимназии и колкото и да си кривим душата и другите да не признават нашите училища са доста над нивото на техникумите или вече профилираните гимназии. Аз поне така си обяснявам тяхното странене от нас, но затова пък франкофоните са доста сплотено общество и аз лично познавам всички предни курсове преди мен и един след мен. Тоест ние си имаме нашето си общество и да ви кажа изобщо не сме малко. При това не знам да има франкофон, който да откаже да помогне

.
Като ниво на образование колкото и да не ви се вярва все пак нашия университет все още успява да държи едно добро ниво, въпреки, че май няма да е за дълго.
Това, което може да се погледне като плюс и минус е обучението в малка аудитория. Все пак ние сме една шепа хора (около 20 човека, даже ние бяхме 14) и каквото и да си говорим много по-добре е да си един от 20, отколкото един от 150. Така че имаме по-близка връзка с преподавателите и по-лесно е преподаването и по математика, и по физика и т.н. Можеш да си питаш спокойно, да те чуят, да ти отговорят....
Въпросът е, че така и така сте се излъгали да я учите тази специалност, поне гледайте позитивно на нещата. Има си и хубава страна. Е, все ще сте "другите студенти" като започнете специалните дисциплини, но по-нататък ще се разбере кои са били по-стойностни и по-добри

За изпитите не се стряскайте. Никой не се заяжда и не иска да ви скъса. Тези неща ги говорят хората, които ги мързи да учат и които са отишли да се "пробват" на изпита. Мен са ме късали

, признавам и не винаги съм била аз виновна, но това е защото исках да науча повече, отколкото са ми преподали. Аз никога не съм се задоволявала само с лекциите. Почти всички учебници на бг, които ги е имало в библиотеката, съм ги изчела.
И искам да ви кажа нещо, до което стигнах след толкова години учене. Не очаквайте някой да ви научи на нещо. Хората дават само насока и представа за нещата. Всичко останало е в библиотеките, в литературните източници и в нета. И то не на български. Вземете максимално от университета и се научете да ползвате езика, за да четете литература на него. Иначе като цяло няма друг смисъл да го учим това на френски.
Надявам се да съм помогнала. Успех на всички!